Gürcistan’ı Ziyaret Etmek veya Gürcistan Üzerinden Azerbaycan ve Rusya’ya Geçmek İsteyen Vatandaşlarımızca Sıkça Sorulan Sorular

Tiflis Büyükelçiliği 26.07.2021

Gürcistan’ı Ziyaret Etmek veya Gürcistan Üzerinden Azerbaycan ve Rusya’ya Geçmek İsteyen Vatandaşlarımızca Sıkça Sorulan Sorular

-Gürcistan’a kara yoluyla nasıl giriş yapabilirim?

Gürcistan'a kara yoluyla girmek isteyen kişiler, resmi aşı sertifikası (iki doz veya Johnson&Johnson aşısı için bir doz) ve son 72 saatte temin edilmiş PCR test sonucunu beraber ibraz etmek suretiyle ya da sadece test sonucunu ibraz ederek giriş sağlayabilmekte; bununla beraber, aşı sertifikası bulunmayan kişilerin Gürcistan'a girişlerinin üçüncü günü ilave bir PCR testi olmaları gerekmektedir. Her halükârda, kara yoluyla giriş sadece aşı sertifikası ibrazıyla mümkün olmadığından, aşı olan vatandaşlarımızın da girişten önce bir kereye mahsus olmak üzere PCR testi olmayı ihmal etmemeleri önem taşımaktadır.

Aşı sertifikası bulunmayan vatandaşlarımızın, Gürcistan’a kara yoluyla giriş sağlayabilmek için aşağıdaki formu doldurarak, gelen cevabi mailin çıktısını giriş sırasında hudut makamlarına ibraz etmesi zorunludur. Pasaportu bulunmayan vatandaşlarımızın formdaki ilgili bölüm için T.C. kimlik kartlarını kullanmaları mümkündür.

http://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia/tk6157/

Mevcut tüm Kovid-19 aşısı çeşitleri kabul edilmektedir.

TIR sürücüleri, uluslararası nakliye hizmet sağlayıcılarına ilişkin ayrı bir mevzuata tabi olduklarından, nakliye hizmeti verdikleri araçlarıyla seyahat ettikleri sürece yukarıdaki uygulamanın kapsamı dışında bulunmakta ve ilgili mevzuat çerçevesinde Gürcistan’a giriş yapabilmektedir.

-Gürcistan’a hangi kara sınır kapılarını kullanarak giriş yapabilirim?

Sarp (TR), Kazbegi/Verkhny Lars (RF), Kırmızı Köprü (AZ) ve Sadakhlo (ERM) Sınır Kapılarından Gürcistan’a giriş sağlayabilirsiniz. Öte yandan, Azerbaycan veya Rusya’dan kara yoluyla çıkış yapmanın Kovid-19 önlemleri çerçevesinde izne tabi olup olmadığı hususunda bilgi edinmek için Bakü ve Moskova Büyükelçiliklerimizin sosyal medya duyurularını takip etmeniz; çıkışınızın mümkün olacağından emin olamamanız durumunda bu Temsilciliklerimize telefon veya e-posta yoluyla ulaşmanız önerilmektedir.

-Gürcistan'a deniz yoluyla nasıl giriş yapabilirim?

Kara yolu girişleri koşulları deniz yolu için de aynen geçerlidir.

-Gürcistan’a hava yoluyla nasıl giriş yapabilirim?

Hava yoluyla giriş sağlamak isteyen vatandaşlarımız, kara yolu girişlerinden farklı olarak, sadece resmi aşı sertifikalarını (iki doz veya Johnson&Johnson aşısı için bir doz) ibraz ederek PCR testine gerek duymaksızın Gürcistan’a giriş yapabilmekte; sertifika sahibi olmamaları halinde son 72 saatten eski olmayan PCR test sonuçlarını ibraz edip, girişlerinin üçüncü günü ilave bir PCR testi olma koşuluyla giriş sağlayabilmektedirler.

Aşı sertifikası bulunmayan vatandaşlarımızın,Gürcistan’a hava yoluyla giriş yapabilmek için aşağıdaki formu doldurarak, gelen cevabi mailin çıktısını giriş sırasında hudut makamlarına ibraz etmesi zorunludur. Pasaportu bulunmayan vatandaşlarımızın formdaki ilgili bölüm için T.C. kimlik kartlarını kullanmaları mümkündür.

http://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia/tk6157/

Mevcut tüm Kovid-19 aşısı çeşitleri kabul edilmektedir.

-Yurtdışındayım ve aşı sertifikam yok. Gürcistan’a hava yoluyla hangi ülkelerden sadece PCR testiyle giriş yapabilirim?

Yurtdışında bulunan ve aşı sertifikasına sahip olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, çıkış noktaları aşağıdaki listede kayıtlı ülkelerden biri olduğu müddetçe son 72 saatte temin edilmiş PCR test sonuçlarını ibraz ederek Gürcistan’a giriş sağlayabilmektedirler:



www.geoconsul.gov.ge/HtmlPage/Html/View?id=2131&lang=Eng



Son 14 günde Hindistan’ı ziyaret etmiş kişiler, aşı sertifikasına veya Gürcistan'a giriş yöntemlerine (hava/kara/deniz) bakılmaksızın, PCR test sonucuna ilâveten masrafları kendilerine ait olmak üzere 14 gün zorunlu karantinaya alınmakta ve karantina bitiminde tekrar test olmaktadırlar.

-Gürcistan’a girebilmek için T.C. kimlik kartımın veya pasaportumun fotoğraflı olması zorunlu mu?

T.C. İçişleri Bakanlığının ilgili kararı ve bu yönde Gürcistan makamlarına yaptığı bildirim çerçevesinde, Gürcistan’a giriş yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının seyahat belgelerinde (yeni tip T.C. kimlik kartı veya pasaport) fotoğraf bulunması 1 Temmuz 2021’den itibaren zorunlu olup, uygulamada yaş sınırlaması bulunmamakta, dolayısıyla yeni doğanların dahi Gürcistan’a fotoğrafsız seyahat belgesiyle giriş yapması mümkün olmamaktadır.

-Gürcistan’dan hangi kara sınır kapılarını kullanarak çıkış yapabilirim? Gürcistan üzerinden kara yoluyla Azerbaycan veya Rusya’ya geçebilir miyim?

Azerbaycan ve Rusya’nın kara sınır kapıları (Kırmızı Köprü Kapısı’nın Azerbaycan tarafı ve Kazbegi/Verkhny Lars Kapısı’nın Rusya tarafı) ile Türkgözü ve Çıldır-Aktaş Kapıları hâlen kapalı olduğundan, Gürcistan’dan sadece Sarp (Türkiye) ve ilgili vizeye sahip olunması halinde Sadakhlo (Ermenistan) Kapılarını kullanarak çıkış yapabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Gürcistan üzerinden Azerbaycan veya Rusya’ya kara yoluyla seyahat etmeleri mevcut uygulamalar kapsamında mümkün değildir.

-Otobüs ve/veya iş makinesi ihracatı yapacağım. Gürcistan üzerinden Azerbaycan veya Rusya’ya istisnai olarak geçmem mümkün mü?

Eğer bahsekonu araçlar Gürcistan’a TIR yükü olarak değil, şoför kaptanlığında giriş sağlayacaksa, Azerbaycan veya Rusya makamlarından temin edilen yazılı giriş izninin Gürcistan hudut makamlarına bildirilmesi gerektiği, aksi takdirde Gürcistan’a girişin mümkün olmayacağı yönünde Büyükelçiliğimizde şifahi bilgi bulunmakta olup, bu hususta ilgili Gürcistan kurumlarından yazılı teyit beklenmektedir.

Her halükârda, Azerbaycan veya Rusya’ya bu şekilde ihracat amaçlı istisnai girişin mümkün olup olmadığı ve mevcutsa izin prosedürünün nasıl işlediğine ilişkin olabilecek bilgi taleplerinin Bakü ve Moskova Büyükelçiliklerimize yönlendirilmesi gerekmektedir.

-Azerbaycan veya Rusya’ya kara yoluyla giriş yapmak için bu ülkelerin makamlarına başvurarak özel izin temin etmem mümkün mü? Giriş iznim olursa bu ülkelere T.C. kimlik kartımla seyahat edebilir miyim?

Azerbaycan veya Rusya’ya kara yoluyla giriş sağlamak için özel izin temin etmenin mümkün olup olmadığı hususunda, sadece Gürcistan’a akredite olan Büyükelçiliğimizde bilgi bulunmamakta ve dolayısıyla yönlendirme yapılması mümkün olmamaktadır. Yukarıda da belirtildiği üzere, bu hususta Bakü ve Moskova Büyükelçiliklerimizin ilgili duyurularından bilgi temin edilmesi mümkündür.

Öte yandan, bu ülkelere kara yoluyla giriş izninizin mevcut olması veya bu ülkelerin kara sınır kapılarının açılması halinde, Gürcistan üzerinden Azerbaycan’a seyahat edilebilmesi için pasaport zorunlu olup, Rusya’ya seyahat edilebilmesi için ise pasaporta ilaveten, pasaportun türüne bağlı olarak vize alınması gerekebilmektedir. Gerekli seyahat evraklarının neler olacağı hususunda ilgili ülkedeki diplomatik temsilciliklerimizden veya resmi çevrimiçi kaynaklardan bilgi alınabilmektedir.

Vatandaşlarımız, Türkiye’yle Azerbaycan arasında kimlik kartlarıyla seyahatin mümkün hâle gelmesini gerekçe göstererek, Gürcistan üzerinden Azerbaycan’a neden pasaportsuz geçemediklerini istifsar etmek üzere sıklıkla Büyükelçiliğimize başvurabilmektedir. Ülkemiz ile Azerbaycan arasında böyle bir anlaşma mevcut olmakla beraber, henüz Gürcistan’la Azerbaycan arasında benzer bir anlaşma bulunmadığından, Gürcistan üzerinden Azerbaycan’a transit geçecek kişiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı dahi olsalar kimlik kartıyla seyahat edememektedirler.

-Gürcistan’a girişimin üçüncü gününde olduğum ilave PCR testimin sonucunu nereye ibraz etmem gerekiyor?

İlave PCR testinizin sonucu otomatik olarak Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi sistemine işlenmekle birlikte, sonuç belgenizi hudut makamlarına ibraz etmeniz de gerekebilmektedir. Test sonucunuzun bir çıktısını yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

-Gürcistan’a üçüncü gün tekrar PCR testi olma koşuluyla giriş yaptım. Bu testi olmamam durumunda cezai bir işleme tabi olacak mıyım?

Eğer aşı sertifikasız giriş sağladıysanız, girişinizin üçüncü günü yeniden test olmamanız durumunda 2000 GEL tutarında ceza ödemeniz gerekecektir.

-Gürcistan’a yalnızca üç günlüğüne geldim. Üçüncü gün test olursam sonucunu beklemem durumunda uçağımı kaçıracağım. Ne yapabilirim?

Dönüş uçak biletinizi Gürcistan’a girişinizden önce aldıysanız ve test sonucu beklemek durumunda kalmanız hâlinde uçuş saati bakımından sorun yaşayacağınızı makûl şekilde gerekçelendirebiliyorsanız, Gürcistan’daki üçüncü yerine ikinci gününüzün akşamında test olmanız mümkün olup, bu konuda esneklik gösterilmektedir.

Öte yandan, vatandaşlarımızın üçüncü gün test koşuluna imkânlar dahilinde azami özeni göstermesi gerekmekte olup, uçuş saatininin geç bir saat olması durumunda, sabah erken saatlerde test olmak da mümkün olduğundan bilet tarihini gerekçe olarak göstermek mümkün olmayacaktır.

-Çocukların da Gürcistan’a giriş için PCR testi yükümlülüğü bulunuyor mu?


Velileriyle birlikte seyahat eden 10 yaş ve altı çocukların Gürcistan’a girişte veya girişin üçüncü gününde PCR testi olması gerekmemektedir.

Atatürk

Pazartesi - Pazar

09:00 - 13:00 / 14:00 - 18:00

Konsolosluk Şubesi Vatandaş Kabul Saatleri: 09:30 - 13:00
1.01.2023 1.01.2023 Yılbaşı
2.01.2023 6.01.2023 Yeni Yıl Tatili
7.01.2023 7.01.2023 Noel
19.01.2023 19.01.2023 Vaftiz Günü
3.03.2023 3.03.2023 Anneler Günü
8.03.2023 8.03.2023 Uluslararası Kadınlar Günü
9.04.2023 9.04.2023 Şehitleri Anma Günü (GE)
14.04.2023 17.04.2023 Paskalya Bayramı
21.04.2023 21.04.2023 Ramazan Bayramı
9.05.2023 9.05.2023 Zafer Bayramı
12.05.2023 12.05.2023 Aziz Andrea Yortusu
26.05.2023 26.05.2023 Gürcistan Milli Günü
28.06.2023 28.06.2023 Kurban Bayramı
28.08.2023 28.08.2023 Meryem Ana Günü
14.10.2023 14.10.2023 Svetitskhoveli Kilisesi Bayramı
29.10.2023 29.10.2023 Cumhuriyet Bayramı
23.11.2023 23.11.2023 Aziz Giorgi Yortusu